Gatesteinens historie

Skrevet av Kundehjelp Miljøstein 01 februar, 2017 2 min lesetid

Gatesteinens historie

Smågate og Storgatestein

Brostein og gatestein har sin opprinnelse som ballast i båter og har blitt benyttet i uminnelige tider. Et skip uten last, flyter som en dupp og får derfor et stort høydepunkt, som gjør at selv en frisk bris kan kantre båten.

Man fylte opp lasterommet og bunnen i de store skipene med stein for å oppnå bedre stabilitet. Da de så la til kai, ble steinen byttet ut med varer, og store mengder stein ble liggende igjen i handelsbyer langs kysten. Ballaststeinene ble så benyttet i gatene for å slippe gjørmete våte møkkete gater.

Tar du en tur til gamlebyen på Rhodos er alle gatene der brolagt med ballaststein, og derved fått navnet gatestein. Red. anmerkning: Det anbefales ikke å ta med barn og paraplytrille.

Nå finner du flotte brolagte gater i alle byer over hele verden, også i Norges eldste by Tønsberg finner du godt bevarte smug, torg og gater med gatestein.

Brostein av Granitt er ekstremt slitesterkt og tåler det meste, men krever mer kunnskap, tid og nøyaktighet når steinen legges. Gatestein har flere synlige flater visflater og det er opp til den som legger steinen å finne den beste flaten som skal vises. Les mer under fanen Legge Veiledning

De eldste gatesteinsbeleggene vi kjenner til i Norge ble satt i Bergen på 1500-tallet. Først på 1800-tallet ble gatestein satt i Oslo. Navnet brostein stammer opprinngelig fra den første bruken av steinen, da den ble brukt til å danne bro over bekker, myrer og andre fuktige steder. Historisk finnes gatestein i formatene storgatestein, smågatestein og mosaikkstein.

I dag brukes flere navn på steinene, blant annet brostein, smågatestein og storgatestein. Gatestein benyttes nå til å skape hyggelige miljøer både i byer og hjemme i ditt utemiljø, og egner seg like godt til gater og rundkjøringer som til din gårdsplass eller terrasse.

Kundehjelp Miljøstein
Kundehjelp MiljøsteinOgså i Hus og hage blogg

Trygg netthandel www.msno.no
Trygg netthandel www.msno.no

Skrevet av Anders Oma 08 november, 2018 2 min lesetid

Trygg netthandel www.msno.no : I en verden styrt av internett, der bandittene ikke lenger kommer inn igjennom soveromsvinduet men nettverket er datasikkerhet dessverre et forsømt område.
Les mer
Larvikitt Støttemur Larvikittblokka
Norges nasjonalbergart

Skrevet av Anders Oma 16 oktober, 2018 2 min lesetid

Larvikitt er Norges nasjonal-bergart og et svært populært produkt som eksporteres over hele verden.
Les mer
Støttemurer raser, hvordan bygge støttemur
Hvordan bygge støttemur

Skrevet av Kundehjelp Miljøstein 12 oktober, 2018 6 min lesetid

Denne artikkelen er skrevet for å øke bevisstheten på hvor viktig et godt forarbeid er når man skal igang med å bygge støttemur.

Les mer